Raakaversiosta valmiiksi käsikirjoitukseksi
- sikkura
- 21.2.2022
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 11.4.2022
Oman tekstin työstäminen on taitolaji, jossa kehittyy sitä mukaa, kun kokemusta karttuu.
Kun olet kirjoittanut tekstisi kertaalleen alusta loppuun, voit onnitella itseäsi. Olet päässyt jo pitemmälle kuin ne, jotka vain haaveilevat kirjan kirjoittamisesta. Nyt on siis syytä juhlaan! Laita käsikirjoitus sivuun, ja keskity hetken aikaa muuhun. Elä elämää, lue sielusi kyllyydestä ja kirkasta väsyneet silmäsi. Tarvitset nimittäin kriittistä katsetta myöhemmin, kun palaat tekstin ääreen tauon jälkeen.
Käsikirjoitusta lukiessasi saatat huomata, ettei se vastaakaan alkuperäistä visiota. Romanttisesta viihdekirjasta on sukeutunut psykologinen jännäri tai dekkarista tahattomuudessaan kiusallinen autofiktio, ja vaikka olisitkin päässyt lähelle alkuperäistä tavoitetta, tekstiä täytyy vielä parannella. Ensimmäinen versio onkin yleensä aina enemmän tai vähemmän keskeneräinen. Siksi sitä kutsutaan raakaversioksi. Jotkut puhuvat myös nollaversiosta, koska pitävät raakaversiotaan luonnosmaisena lähtökohtana varsinaisen käsikirjoituksen sijaan.

Joka tapauksessa kertynyttä tekstimassaa kannattaa tarkastella eri näkökulmista ja etsiä kehitettävää. Usein tekstin rakennetta ja tarinan suuria kaaria täytyy hioa: kenties lopetus ei toimi, keskikohta notkahtaa tai alku lähtee käyntiin liian hitaasti. Tässä vaiheessa monet poistelevat ja lisäävät yksittäisiä lukuja tai kirjoittavat ne uudelleen. Toiset tuottavat kokonaan uudelleen kirjoitettuja versioita, joissa on raakaversion palasia tai sieltä poimittuja ideoita.
Joskus voi olla järkevää kirjoittaa tyystin uutta tekstiä vanhan pohjalta sen sijaan, että jäisi hiomaan ponnettomaksi jääneen ensimmäisen version pilkkuja ja pisteitä. Monet kirjoittavatkin uudet versiot "pinosta" eli lukevat printattua versiota ja kirjoittavat uuden version merkki merkiltä koneelle muunnellen ja lisäillen sekaan tuoretta tekstiä.
Mitä pidemmällä käsikirjoitus on, sitä hienovaraisempiin ja pienempiin asioihin kannattaa keskittyä. Kun tarinalla on jo järkevä rakenne, voidaan tarkistaa, että juonen langat kulkevat luontevasti alusta loppuun saakka, että henkilöt eivät poukkoile tekemässä epäluontevia tai tarinaan kuulumattomia asioita ja että kaikki kohtaukset sopivat yhteen. Pitkin matkaa voidaan kuitenkin tehdä villejäkin liikkeitä, jos ne palvelevat tekstin kokonaisuutta. Kielen hiomiseen kannattaa keskittyä vasta, kun käsikirjoitus on suhteellisen pitkällä, jotta ei käy niin, että sata sivua täysin viimeistellyksi muokattua tekstiä joudutaan poistamaan.
Hyödynnä vertaispalautetta tai luetuta ammattilukijalla, kuten palautepalvelulla.
Kun olet jo lukenut tekstiäsi kriittisesti ja versioinut sitä, on aika pyytää muilta palautetta. Hyödynnä vertaispalautetta tai luetuta teksti palautepalvelun ammattilukijalla saadaksesi selville, kokevatko toiset tuotoksesi sillä tavoin kuin olet tarkoittanut.
Kun jatkokehittelyn hyväksyy kirjoittamiseen lähes väistämättä kuuluvana vaiheena, voi vapautua kertomaan tarinansa. Kertaalleen tuotettu raakaversio on jo materiaalia, jota muokata, ja aloittamisen kynnys on ylitetty. Olet jo matkalla, jonka lopussa valmis teksti kajastaa.
Commentaires